Toegankelijke PDF's

Uit XpressionManager
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 <<< Terug naar index

Wat is een toegankelijke PDF

Een toegankelijke PDF bestaat uit twee lagen: de visuele laag en een laag met codes. De visuele laag is wat je ziet, de laag met codes zorgt ervoor dat hulpapparatuur de PDF goed kan interpreteren. Zonder deze codelaag is het document ontoegankelijk. Naast deze twee lagen heeft een toegankelijke PDF metadata. Deze data bevat onder andere de taal en documenttitel.

Met toegankelijke PDF’s kunnen PDF’s voorgelezen worden door een screenreader en wordt er rekening mee gehouden dat deze duidelijk op grote schermen worden weergegeven. Toegankelijke PDF's zijn erg nuttig voor mensen met een visuele beperking, dyslexie en dergelijke en wordt steeds meer door overheids- en semi-overheidsinstanties gebruikt.

Toegankelijkheid instellen

Bij een artikel kun je met het vinkje 'Toegankelijke PDF' aangeven of de PDF toegankelijk gemaakt moet worden.

Metadata en Language

  • Voor de metadata Language, Title, Author, Keywords en Subject kun je velden aanmaken in de backend met de namen: METALANG, METATITLE, METAAUTHOR, METAKEYWORDS, METASUBJECT. (__VARIANTEN__ werken ook). Deze kun je vullen met een defaultwaarde en op hidden zetten om het vaste waarden te geven, maar je kunt ze ook door de gebruiker in laten vullen.
  • Indien de Title niet gevuld of gevonden wordt, wordt de naam van het opgeslagen document gebruikt.
  • METALANG moet gevuld worden met een geldige landcode conform ISO 639, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ISO_639-codes (tip: gebruik hier een dropdown).
  • Je kunt deze data ook definiëren als document-metadata (door de gebruiker ingevoerd) of als artikel-metadata (in backend ingevoerd), hierbij moet de tag van het veld overeenkomen met de beschreven veldnamen.

Leesvolgorde

De volgorde waarin de velden in de PDF geplaatst worden komen niet altijd overeen met de leesvolgorde in de PDF. Dit komt voor als je bijvoorbeeld verschuivingen of tekstomloop gebruikt. Daarom kun je nu bij een veld aangeven wat de volgorde is waarin het veld voorgelezen moet worden door een screenreader. Let op: niet alle screenreaders ondersteunen dit goed, dus we raden aan om - daar waar dat kan - het plaatsen van de velden overeen te laten komen met de leesvolgorde. De volgorde vul je in in het veld leesvolgorde en moet een oplopende reeks zijn.

Alternatieve tekst op een afbeelding

Bij een afbeelding moet door de gebruiker een alternatieve tekst ingevoerd worden. Dit kan door op het icon te klikken. Bij afbeeldingen in een HTML-area wordt hiervoor de alt-tag gebruikt

Structuur

  • Bij een veld kan aangegeven worden op welke wijze de tekst geïnterpreteerd moet worden. Hierbij kan gekozen worden uit Kop(1..6), platte tekst, of verborgen.
  • In een opmaakset kan dit ook aangegeven worden bij Kopteksten en bij Eigenstijlen die als kop gedefinieerd zijn (DIV_NAAM oid). Alle overige velden worden als platte tekst beschouwd.
  • Op dit moment wordt het los markeren van items in een opsomming en een inhoudsopgave niet ondersteund. Dit gaat in de toekomst wel gebeuren. Neem contact op met de helpdesk als je het toch op korte termijn nodig hebt.
  • Markering van tabellen wordt wel ondersteund. Als je een tabel in een html-editor invult, kan ook een 'Caption' ingevuld worden. Dit wordt overgenomen als caption van de tabel in de PDF.

Bookmarks

Bij velden die gemarkeerd zijn voor de inhoudsopgave of als Kop(1..6) wordt automatisch een bladwijzer in de PDF toegevoegd.

Contrast

Eén van de eisen van de overheid is dat het document voldoende contrast moet hebben. Dit moet de ontwerper van het document zelf regelen. Bij voldoende belangstelling wordt wellicht de optie gemaakt om een hoog-contrast-pdf te genereren, waarbij kleuren van tekst en achtergrond aangepast worden.

Uitsluitingen

  • Toegankelijke PDF werken alleen met PDF's versie 1.7 of hoger.
  • Toegankelijke PDF's werken niet in combinatie met Formaatkeuze, Datamerge en PDF-Exportprofielen.
  • Gegevens in de basis(achtergrond) PDF en eventueel overlay-PDF's worden beschouwd als 'opmaak' en worden niet getagged. Ook als er eventueel al tags in staan worden die niet overgenomen. Als je statische teksten in een toegankelijke PDF wilt opnemen, maak hier dan verborgen velden met standaard waardes voor aan.

Meer info

Een goed startpunt voor meer informatie is: https://www.digitoegankelijk.nl/uitleg-van-eisen/pdf-documenten