PDF Exportprofielen

Uit XpressionManager
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 <<< Terug naar index

Let op: er kunnen alleen PDF Exportsets worden gekoppeld aan een portal, menu of artikel. Dat betekent, dat ook al is er maar één PDF Exportprofiel, dat die altijd gekoppeld moet zijn aan een PDF Exportset en die set kan weer op de gewenste plek in de portal worden gekoppeld.


Met een PDF Exportprofiel kan worden ingesteld of er bijvoorbeeld een HiRes of LowRes PDF moet worden gegenereerd, volgens welk ICC-profiel dat moet gebeuren, of de PDF moet worden schoongesneden op trimbox of bleedbox of niet schoon moet worden gesneden, kan er een watermerk en/of snijtekens toegevoegd worden en kan worden ingesteld of de download moet worden geconverteerd naar een JPG of PNG en in welke kwaliteit dat moet worden gedaan.

Deze handleiding is speciaal geschreven voor Reloaded. Sommige opties of instellingen werken niet in XM of XF.

Er kunnen meerdere PDF Exportprofielen worden aangemaakt. Voor elk doel een eigen PDF Exportprofiel. In een PDF Exportset kunnen meerdere PDF Exportprofielen worden gecombineerd.


PDF Exportprofiel aanmaken

PDF Exportprofielen kunnen worden aangemaakt in het hoofdmenu aan de linkerkant onder 'Configuratie'.

  • Klik in het hoofdmenu op 'Configuratie'.
  • Klik op 'PDF Exportprofielen'.
  • Klik onder 'Overzicht PDF Exportprofielen' op 'TOEVOEGEN' om een nieuw profiel aan te maken.
  • Voer de naam van het exportprofiel in en klik op 'OPSLAAN'. Tip: Geef een duidelijke naam zodat direct te zien is wat het exportprofiel doet. Maak je bijvoorbeeld een exportprofiel voor een JPG van 300dpi, maak dan de naam bijvoorbeeld 'JPG 300dpi'.

Vervolgens kunnen de overige instellingen voor het PDF Exportprofiel worden ingesteld.

PDF Exportprofiel Instellingen

Naam

Dit is de naam van het PDF Exportprofiel. Tip: geef altijd een duidelijke naam, zodat direct duidelijk is wat het exportprofiel doet. Maak je een HiRes PDF profiel, noem het dan 'PDF HiRes', maak je een exportprofiel voor een PNG van 200dpi, noem het dan 'PNG 200dpi'. Als je vervolgens een exportprofiel aan een template wilt koppelen, dan is in één oogopslag duidelijk welke moet hebben.

Basis PDF

De Basis PDF is de PDF welke je aan het artikel koppelt. Je stelt hier in of het een HiRes of een LowRes PDF moet worden.

ICC-profiel

Hier kan het gewenste ICC profiel worden ingesteld. Klik >>hier<< voor meer informatie over ICC-profielen en het installeren daarvan. Je kunt ook vanuit het invoerscherm eenvoudig naar het scherm voor het invoeren van ICC-profielen door op het icoontje met de streepjes en potloodje te klikken achter het vak 'ICC profiel'. Middels de terug-knop kom je eenvoud weer terug in dit scherm.

Bij PDF-bestanden wordt het hier ingestelde ICC-profiel ingesloten (geëmbed). Bij JPG-bestanden kan deze worden gekozen.

Schoonsnijden

Hiermee kun je instellen of de PDF moet worden schoongesneden op de trimbox (eindformaat), op de bleedbox (afloop) of niet moet worden schoongesneden.

Snijtekens toevoegen

Door deze optie aan te vinken kun je de snijtekens toevoegen aan de PDF.

Watermerk toevoegen

Hiermee kan een watermerk aan de PDF worden toegevoegd. Zodra deze optie wordt aangevinkt verschijnt er automatisch een extra veld 'Watermerktekst'. In dat veld, de naam zegt het al, kan de tekst voor het watermerk worden ingevoerd. Zodra er een tekst voor het watermerk wordt ingevoerd verschijnen er wederom 2 extra velden, eentje om de vulkleur in te kunnen stellen en eentje voor de lijnkleur van de tekst. Klik op het potloodje om een kleur te kiezen.

Bestandsconversie

Hiermee kun je instellen of je het te downloaden bestand wilt converteren naar JPG of PNG. Standaard staat deze op 'Geen conversie' om een PDF te kunnen downloaden.

Zodra hier voor JPG of PNG wordt gekozen verschijnen er 3 extra invoervelden om respectievelijk de DPI, Breedte en Hoogte van de afbeelding in te kunnen stellen. Deze velden zijn allen optioneel. In het veld 'DPI voor renderen' kan de DPI worden ingesteld op basis waarvan de afbeelding wordt gegenereerd. Dit beïnvloed de kwaliteit van de afbeelding, maar niet de grootte. Met de velden 'Breedte' en 'Hoogte' kan het formaat van de afbeelding in pixels worden ingesteld. Als één van beide velden wordt ingevoerd, wordt het andere veld berekend aan de hand van de grootte van de PDF. Indien zowel 'Breedte' als 'Hoogte' leeg gelaten wordt dan worden deze berekend op basis van de grootte van de PDF.

Beveiliging

Hiermee kan de toegang tot het PDF-bestand worden beperkt met behulp van een in te stellen wachtwoord. Er kan alleen een beveiliging op PDF-bestanden worden ingesteld. Zodra bij 'Bestandsconversie' voor JPG of PNG wordt gekozen verdwijnt dit veld, omdat er geen beveiliging op een JPG- of PNG-bestand kan worden ingesteld.

PDF-bestanden kunnen op de volgende manieren worden beveiligd:

  • Geen beveiliging: het PDF-bestand is niet beveiligd.
  • Beveiligd tegen openen: het PDF-bestand alleen met een wachtwoord worden geopend.
  • Beveiligd tegen printen: het PDF-bestand kan wel worden geopend, maar alleen met een wachtwoord worden geprint.
  • Beveiligd tegen bewerken: het PDF-bestand kan wel worden geopend en geprint, maar niet worden bewerkt.

Zodra een beveiliging wordt ingesteld verschijnt er achter de keuze van de beveiliging een extra veld om het wachtwoord in te kunnen stellen. Wordt er geen wachtwoord ingesteld, dan wordt er een willekeurig wachtwoord gegenereerd.

PDF Exportprofiel Afbeeldingen

Met deze optie kan worden ingesteld of de afbeeldingen in de PDF moeten worden geoptimaliseerd. Vink de optie 'Afbeeldingen optimaliseren' aan en er verschijnen diverse extra velden om te kunnen instellen wat er met de afbeeldingen in de PDF moet worden gedaan. Er kan worden ingesteld of kleuren, grayscale en/of mono afbeeldingen moeten worden gedownsampled naar een bepaalde waarde (DPI) indien ze boven een bepaalde waarde (DPI) zijn. Deze instellingen kunnen worden gecombineerd of los worden gebruikt.

Je kunt hier bijvoorbeeld instellen dat kleuren afbeeldingen moeten worden gedownsampled naar 300 dpi indien de kleuren afbeelding boven de 450 dpi is. Deze waardes kun je zelf bepalen. Op dezelfde manier kun je grayscale en mono afbeeldingen instellen. Wil je alleen kleuren afbeeldingen omzetten, dan laat je de overige velden leeg.

PDF Exportprofiel Impositie

Hiermee kan een impositie worden ingesteld. Er kan worden gekozen voor 'N-up' (werkt alleen in Reloaded portals), 'Step and Repeat' of 'Geen impositie'. Zodra 'N-up' of 'Step and Repeat' wordt gekozen verschijnen de overige velden om de bijbehorende instellingen te kunnen doen. Deze instellingen dienen in punten (pt) te worden ingesteld. Wil je in cm rekenen, dan dien je die zelf om te rekenen (1 cm = 28,3464567 pt / 1 pt = 0,0352778 cm).

N-up

Hierbij wordt dezelfde PDF meerdere keren op 1 vel papier geplaatst. Zodra deze optie is gekozen kunnen het papierformaat, de marges (links, rechts, boven, onder), de horizontale en verticale tussenruimte en het aantal rijen en kolommen (hoe vaak de PDF op dit vel moet worden geplaatst) worden ingesteld.

Step and Repeat

Dit komt overeen met N-up, met dat verschil dat er hier bijvoorbeeld pagina 1, 2, 3 en 4 op 1 vel worden geplaatst en dat vervolgens X keer. Bij N-up wordt dezelfde pagina X keer op een vel geplaatst.

PDF Exportprofiel dupliceren

Indien je meerdere PDF Exportprofielen wilt aanmaken die veelal dezelfde instellingen hebben, kun je een exportprofiel eenvoudig dupliceren door rechts onder op het scherm op de 3 puntjes te klikken en vervolgens op 'Dupliceren' te klikken. Het PDF Exportprofiel wordt dan gedupliceerd en krijgt de naam 'Copy of (naam van het gekopieerde exportprofiel)'. Deze naam kan eenvoudig worden aangepast in het veld 'Naam'.

PDF Exportprofiel verwijderen

PDF Exportprofielen kunnen worden verwijderd door een PDF exportprofiel te openen en vervolgens op de 3 puntjes (rechts onder op het scherm) te klikken en vervolgens 'Verwijderen' te klikken. Er verschijnt een venster waarin gevraagd of je zeker weet dat je deze wilt verwijderen. Klik op 'OK' om het profiel daadwerkelijk te verwijderen.